el basar de les espècies

Des de l’inici d’una editorial universitària

Fa uns dies que Maria Bargalló, professora i investigadora del Departament de Filologies Romàniques de la URV, va decidir emprendre el camí de la jubilació. A Lligams: Textos en homenatge a Maria Bargalló s’hi troben uns potents articles sobre els àmbits en què ella destacà: gramàtica, lexicografia, ensenyament d’espanyol, lexicologia, historiografia, lingüística contrastiva i lingüística descriptiva. Però al final hi surt una melé d’interessants notes personals, entre les quals se n’hi troba una de meua. La Maria fou una promotora essencial de l’edició universitària a la URV amb la qual he tingut l’honor de treballar-hi colze a colze. D’aquí ve el text que podeu trobar al volum, signat amb la companya Magalí Urcaray.

***

Temps era temps, quan la Facultat de Lletres convivia imperialment amb la Química, va ser quan el Jaume va conèixer la Dra. Bargalló. Era la tutora de doctorat d’un amic calero, José Caramés, i la trobava quan passava pel departament per tornar a casa en cotxe. Mai ho hagués pensat ell que, passats els anys, es retrobaríen en un despatx a l’antic escorxador de Tarragona.

La vicerectora Bargalló va ser durant vuit anys la responsable de les Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili. Engegades sota els auspicis de la Dra. Zaragoza, a partir del 2006 i fins al 2014 es van bastir els fonaments d’una línia editorial universitària al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre i es van impulsar col·leccions de llibres i revistes acadèmiques amb un decidit accent en la producció científica de proximitat i amb un esperit de divulgació universal.

Costa triar fites entre tots aquests anys tant importants. El catàleg de Publicacions URV en conserva el fidel testimoni, tant en format paper com en digital. Però en detallarem unes poques a risc de deixar-nos-en moltes, que han estat per a nosaltres moments clau que han definit per sempre la nostra línia editorial.

  1. L’any 2008 es publica el primer número de la Revista Internacional de Organizaciones, la primera capçalera que vam editar en la nostra petita història. A banda de l’empenta de l’equip que la va fer possible, amb la Dra. Bargalló es va fixar una línia de publicació general que continuem avui, que dona lloc al 2012 a un portal de revistes en accés obert i que ara acull deu publicacions seriades de diferents àmbits d’investigació.
  2. També l’any 2008 publiquem el llibre El fons d’art de la Universitat Rovira i Virgili. A data d’avui creiem, sincerament, que és un dels millors llibres que mai hem editat, i no només per la seva qualitat material, pel seu format o per la reproducció de les obres. És un dels projectes més importants que hem dut a terme, que presenta l’obra artistes lligats a la URV i al nostre territori i que retorna aquest fruit a tota la societat. Aquesta visió ja mai ens ha deixat i sempre hem tingut una especial debilitat per les propostes que naixen de i per als nostres conciutadans.
  3. L’any 2012 iniciem la primera col·lecció de monografies universitàries digitals humanístiques en accés obert de l’àmbit de la Xarxa Vives, Antropologia Mèdica. Al 2023 pot parèixer la cosa més normal del món però en aquell moment, quan el Dr. Comelles ens ho va proposar, no ho era gens. Podem dir, amb tota la satisfacció del món, que som capdavanters de l’edició universitària en l’aposta per les humanitats digitals i que a data d’avui som la primera editorial universitària de l’àmbit d’antropologia segons l’índex SPI. I tot ha estat possible gràcies a l’impuls i suport incondicional en aquells anys primerencs per part de la Dra. Bargalló.
  4. Al 2017 la Dra. Bargalló torna a la seva facultat, però d’aleshores ençà que col·labora amb nosaltres amb l’edició anual ininterrompuda de la sèrie Recerca en Humanitats, que recull les primeres publicacions dels nostres doctorands i de les quals n’estem tremendament orgullosos.

El llegat intel·lectual i la importància de la Dra. de Maria Bargalló per a la nostra universitat, el seu territori i les seves persones resulta incalculable. Però el que sí que no té preu per a nosaltres és haver tingut l’oportunitat de treballar i aprendre d’ella. Per tot això, i per molt més, volem agrair-li (així, per escrit, i que quedi constància) tot el que ha fet per nosaltres, dir-li que Publicacions URV és casa seva i que sempre hi serà benvinguda.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.