Ara que la paraula podcast ja és mainstream i fins i tot la Generalitat té una convocatòria de subvencions a tal efecte (no es pot imaginar acció més dependista que esta) arriba l’aniversari del primer podcast independent en català: Pau Oliva, amb el nick de pofHQ, publicava el seu primer capítol el 27 de novembre de 2004. Encara es pot consultar l’entrada al seu bloc, l’enllaç a l’arxiu d’àudio s’ha trencat però gràcies a WayBackMachine d’InternetArchive he pogut recuperar l’àudio que podeu escoltar aquí mateix:
A l’any següent apareixia el de NenaEncatalà, que és la primera podcàster femenina que coneixem (no tot eren frikis i nerds). Malauradament el seu arxiu d’àudio no l’he pogut recuperar, però sí que podeu llegir la seua entrada al bloc. I al cap de poc temps començaven a rodar per la xarxa uns podcasts d’asteroides curiosos.
Resulta imprescindible citar l’article del Toni Sellas del 2010, amb què feia un estat de la qüestió dels primers podcasts en català (hi vaig col·laborar breument, amb el recull final). Podeu llegir-lo aquí mateix. Començava una carrera acadèmica i per això s’encarregà de bastir un text ben travat de referències i notes, que avui resulten ser precioses dades testimonials d’una època (en el seu moment, en aquest vetust bloc ja en parlàvem aquí o aquí).
Els primers d’aquests vint anys de podcasts en català han estat discrets, sobretot si mirem els independents, no tant els que provenen de programes de la ràdios. Però va ser la pandèmia del covid19 la que va fer entrar-los de ple en la vida quotidiana de la majoria de persones (com els codis QR, que havien existit des de sempre [1994] i ara son arreu). En el seu moment vaig intentar llistar a podcatalà aquella voràgine de nous podcasts (al final de tot hi trobareu els vintage), però vaig acabar desistint: la seua salut és tant bona que cada dos per tres en surten de nous, i m’alegro de no poder estar al cas de tot. En aquell inici romàntic de les noves fronteres digitals fèiem podcast amb un micro de tres euros i sense saber de res, ara existeixen autèntics estudis de so que fan destacar la qualitat tècnica i de continguts de la majoria de programes.
Que quins segueixo ara? Una muntanya, però us recomano el de Les Tres Gràcies o el de 33revolucions, per proposar-ne dos de km0 ben diferents.
Llarga vida al podcast en català!